Site icon Оголошення Київ

Бакинський плов із сухофруктами

Їжа

robertss 20.09.2023 Article

Бакинський плов із сухофруктами — один із видів цієї знаменитої страви, причому не найпопулярніший. Адже що ми відразу уявляємо, якщо чуємо назву? Величезне візерункове блюдо, на якому нудиться в очікуванні гора золотистого рису з морквою, на якій царствено розташувалися великі шматки баранини і розпарені головки часнику. Нічого подібного ви не знайдете в плові бакинському, який готують із куркою і сухофруктами, а подають на стіл із підсушеною яєчнею. Однак така версія цілком має право на існування, завдяки особливо вишуканому смаку і… легшій засвоюваності! Тож бакинський плов із сухофруктами цілком можна подати на вечерю, не думаючи про проблеми зі сном чи про зайві кілограми.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • довгозерний рис (басматі) — 680 г
  • питна вода — 2 л 380 мл
  • топлене масло — 250 г
  • яйця — 2 шт.
  • сухофрукти (курага, родзинки, чорнослив, інжир) — 500 г
  • курка — 1 шт.
  • велика ріпчаста цибулина — 1 шт.
  • зіра — 1 ст. л.
  • барбарис — 1 ст. л.
  • сіль — за смаком

ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ

Підготуйте рис для бакинського плову із сухофруктами. Ретельно промийте його в кількох водах і обсушіть, розклавши на великому дрібному ситі. У каструлі закип’ятіть воду і додайте в неї 2 ч. л. солі.

У каструлю з киплячою водою всипте рис і варіть його доти, доки він не стане м’яким. Це може зайняти близько 10 хвилин. Відкиньте рис на дрібне сито і дайте стекти зайвій рідині.

Казан або товстостінну каструлю для плову змастіть невеликою кількістю топленого масла. Яйця збийте та вилийте в казан. Туди ж викладіть шарами рис, поливаючи кожен топленим маслом (усього має піти близько 150 г).

Щільно закрийте казан кришкою і готуйте на мінімальному вогні протягом 20-25 хв., поки на дні ємності не утвориться хрустка яєчна скоринка. Зніміть казан із вогню й укутайте в ковдру.

Сухофрукти для бакинського плову вимийте, висушіть і обсмажте протягом 5 хвилин на 3 ст. л. топленого масла. Влийте 380 мл киплячої води, покладіть зіру та барбарис. Тушкуйте на середньому вогні до м’якості (у сковорідці має залишатися фруктова підлива).

Курку крупно наріжте. Цибулю порубайте і смажте разом із птахом на топленому маслі, що залишилося, в окремій сковороді на невеликому вогні до повної готовності (30-40 хвилин).

Перед подачею викладіть рис гіркою на підігріте велике блюдо. Зверху розподіліть розламану яєчну кірку і шматки курки з цибулею. Сухофрукти можна подати окремо або розкласти по колу страви.

Корисна порада

Щоб надати рису для бакинського плову із сухофруктами красивого золотистого кольору, додайте в нього під час варіння трохи шафрану. Щоправда, ця спеція доволі дорога, тому її можна замінити меленою куркумою.

Якщо курка для плову в процесі смаження почне підгоряти, влийте в посудину трохи води або підливи, яка утворилася від тушкування сухофруктів із прянощами.

Час готування


2 год 30 хв


Кількість порцій


Складність приготування


Вегетаріанське


На одну порцію:


«Гастрономъ»


Якщо ви помітили помилку або неточність, будь ласка, пишіть коментар, ми обов’язково відповімо.

Ключові слова

Наскільки ймовірно, що за нагоди ви порекомендуєте Gastronom.ru друзям і знайомим?

точно НЕ порекомендую


точно порекомендую

Дякую! Ваша думка важлива для нас.

СХОЖІ МАТЕРІАЛИ

Як приготувати плов із куркою? Відповідь залежить від обраної версії цієї популярної страви: узбецької .

Азербайджанський плов істотно відрізняється від узбецького і складом, і, головне, технологією приготування.

Коли вивченням рецептів плову зайнялися, нарешті, і кулінарні історики (в тому числі Похльобкін), .

складно

Добре приготований плов із куркою в казані — страва, яка справді заслуговує на бурхливе і бурхливе захоплення.

середньо

Плов у мультиварці з куркою виходить, мабуть, таким же смачним, як і приготований у казані. .

середньо

Азербайджанський плов — розкішний варіант для дачної вечірки. По-перше, ця ситна страва не є .

середньо

Плов із куркою та чорносливом, звісно, відрізняється від класичного, з бараниною, курдючним жиром і .

складно

Бахш, плов бухарських євреїв, має низку відмінностей від традиційного. Перш за все, до складу такої страви .

середньо

Якщо почати обговорювати, який рецепт узбецького плову з бараниною найправильніший, то бесіда може .

середньо

Пісний плов з овочами та сухофруктами. Можливо, комусь таке вигадливе поєднання здасться .

середньо

Плов із гарбузом і айвою гідно оцінять ті, хто дотримується посту. Та й вегетаріанцям .

середньо

Цей рецепт перського плову з айвою — один із багатьох існуючих у східній кухні, причому вельми .

КОМЕНТАРІЇ


Світлана 6 грудня 2015 року

Якщо кладеться шафран, то для чого куркума? Її кладуть тільки якщо в будинку немає шафрану. А коменти пані Леонової і зовсім дивні. Вона точно ніколи не готувала азербайджанський плов. Барбарис кладуть у рис, а не у фруктовий гарнір. Зіру взагалі не кладуть у цей плов, нікуди. У курку з цибулею додаємо трохи лимонної кислоти. сари-кек і куркума — це одне й те саме, назви різні. азербайджанці куркуму називають сари-кек. газмаг роблять різний. найкраще розкачати тонкий коржик. Можна підстелити лаваші, промазавши олією, роблять і з яйцями, і, якщо немає часу, просто картоплю нарізати кругляшами і «підстелити». скоринка вийде не тільки смачна, але і як додаткова прикраса до плову виходить, нарізають ромбиками, трикутниками.

Маріанна Орлінкова 18 травня 2015 року

ееее, вибачте, ми тут не все зрозуміли. шафран — різновид куркуми?

L 18 травня 2015

Дуже не автентично. Албухара, сари кьок, каштани — ось такі назви. Це — не чорна слива, різновид куркуми, шафран. Ніякого інжиру, чорносливу, барбарису і зіри. і газма г-омлетна скоринка — на кожен день. краще приготувати коржик солодкий. тоді і розламати можна.

Євгенія Леонова 25 березня 2015

Курку можна посмажити на сковорідці, в якій готувалися сухофрукти.

Гість 24 березня 2015

Дякую. Підкажіть ще, курку смажити у фруктовій підливці, що залишилася на пательні, чи на чистій пательні просто у вершковому маслі?

Євгенія Леонова 24 березня 2015 року

зірою потрібно присипати рис, а барбарис додати до сухофруктів

Гість 23 березня 2015

У який момент додавати зіру і барбарис.

lilian_m 17 липня 2014

єдине що, рис можна потім не вкутувати, якщо з самого початку в друшлазі промити окропом і потім склавши рис, як і розказано раніше, поставити на маленький вогонь і обв’язати кришку посудини рушником.

lilian_m 17 липня 2014

єдине що, рис можна потім не вкутувати, якщо з самого початку в друшлазі промити окропом і потім склавши рис, як і розказано раніше, поставити на маленький вогонь і обв’язати кришку посудини рушником.

lilian_m 17 липня 2014

єдине що, рис можна потім не вкутувати, якщо з самого початку в друшлазі промити окропом і потім склавши рис, як і розказано раніше, поставити на маленький вогонь і обв’язати кришку посудини рушником.

Гість 8 січня 2014 року

Зіра з барбарисом навряд чи. Основа сари кьо к-по-«російськи» куркума і шафран.

Exit mobile version